RaDenim jeanleri için tasarım aşaması da, üretim aşaması eşit önem taşır. Neden mi? Çünkü düşündüğümüz ve bilgisayara aktardığımız modellerin hayal ettiğimiz gibi olmasını isteriz. Beğenilen bir modelin sadece kesim ve kalıp özellikleri değil, renk tonu ve kumaşın doku görünümü de beğeniye hizmet eder.

Bu nedenle bir kotun rengi ve dokusu ustaca oluşturulmalıdır. RaDenim olarak denim ruhunu tüm incelikleriyle kavramaya odaklanan bakış açımızı, doğru yıkama ve boyama tekniklerine de yansıtmayı amaçlıyoruz. 

Bu doğrultuda kolaya kaçmıyor, tasarımın gerektirdiği farklı yıkama ve parça boyama tekniklerini kullanıyoruz. Kot yıkamada kullanılan teknikler bizim için ideal jean modelini ortaya çıkarmada kullandığımız bir renk ve doku paleti görevi görüyor.

Bu teknikleri sıralarsak:

Rins Yıkama 

Rins yıkama bir tür su ile yıkama yöntemidir. Böylece sadece sulu yıkama aracılığıyla jean’in doğal renk kaybı süreci yoğunlaştırılmış bir işlemle gerçekleştirilir. Hafif bir kullanılmışlık görüntüsü verir, yanında kumaşın sertliğini almaya da yardım eder.

 

Taş Yıkama 

Çoğunlukla ponza taşıyla yapılan bu işlem sonunda daha homojen ve yoğun ağarma bir görüntü efekti ortaya çıkar. Ürünlerin birbirine sürtünüp yıkanmasının, yıkamada kullanılan taşlarla hızlandırılması esasına dayanır.

 

Random Yıkama

Kullanılan özel ağartıcıların ham bezlere emdirilmesi ve bu bezlerin yıkama kazanına atılmasıyla yapılan yıkama türüdür. Bu işlem sonrasında kot yüzeyinde daha geniş boyutta ağartılmışlık ve eskimişlik hissi veren bölgeler oluşur.

 

File Yıkama Efekti

Özel bir filenin içine konan jeanlerin yıkama işlemine tabi tutulmasıdır. Bölüm bölüm zımparalanmış bir yüzey etkisi gösteren, kendine özgü hareli bir efekt verir.

 

Enzim Yıkama

Denimde enzim yıkama yöntemini ile; belli belirsiz ve yer yer renk farklılıklarının olduğu, dozunda bir eskitilmiş görünüm elde edilir. Enzim yıkama prosesinde genellikle selülaz enzimi kullanılır. Bu yöntem kota yumuşak bir doku da kazandırır.

 

Bleach Yıkama

Bleech yıkama sonunda kottaki bazı bölgeler yer yer yırtılmaya yüz tutmuş gibi beyaz bir görünüme ulaşır. Random bleach de denen bu uygulama sonunda, ağarma ve yıpranma efekti büyük ve geniş bölgeler halinde jean yüzeyine dağılır. 

 

PFD Kumaşa Parça Boya Teknileri 

Beyaz haldeki renksiz ham kot kumaşın boyanması esasına dayanır. Temel olarak 3 tür PFD yıkama yöntemi bulunur.

 

Reaktif parça boya

Parça boya teknikleri arasında en çok kullanılan tekniktir. Kumaş ile boya arasında kovalent bağ kurup kumaşa en iyi tutunan boyama tekniğidir. PFD kumaşlarda farklı renkler elde edilmek istendiğinde sıklıkla tercih edilir. Reaktif parça boyama sonucu istediğin bütün renk tonlarını elde edebilirsin. En az renk kaybı da bu boyama tekniğinde gerçekleşir.

 

Antik yıkama

Eskitilmiş, vintage ve kullanılmış bir görsel etki bırakmak için uygulanan boyama tekniklerindendir. Jeanlerde pastel bir ton oluşur, yer yer çok kullanılmış izlenimi veren çizik izleri belirir. Bu etkiler eskimiş görünümüne hizmet eder.

 

Yağlı (Kirli)  yıkama 

Bu yöntemle, yağlı ve kirli bir efekt elde edilir. Yağlı yıkama tekniği sonrasında kot yüzeyi parlak bir görünüme de sahip olur.

 

Kot yıkamada kullanılan teknikler çeşitlilik arz eder. Başka teknikler de bulunmakla birlikte, en çok kullanılanları sıralamaya çalıştık.